Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Crafoords vetenskapsluncher: Eva Serlachius om digital ångestbehandling

Välkommen till en föreläsning med Eva Serlachius, professor vid Barn- och ungdomspsykiatri, Institutionen för kliniska vetenskaper, Lund. Elfte oktober 12:00-12:45 på Stadsbiblioteket i Lund.

Ångestsyndrom är vanligt hos unga och visar sig genom stark rädsla och oro som leder till undvikande och stress. Fler än 140 000 barn i Sverige lider av ångestsyndrom och många har så stora problem att de inte fungerar i skolan eller med jämnåriga. 

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en effektiv behandling, men hälso- och sjukvården har svårt att erbjuda behandling till alla som behöver med långa väntetider som följd. Internetbaserad KBT (IKBT) är KBT som ges via nätet. IKBT kan nå ut till fler eftersom familjerna arbetar självständigt hemifrån med hjälp av digital vägledning, filmer och övningar. 

Forskarna bakom detta projekt har visat att IKBT är effektivt för ångestsyndrom hos unga, men många familjer behöver mer hjälp och det saknas forskning om hur IKBT bäst integreras i vården. Två vårdmodeller har föreslagits: stegvis vård (där alla familjer börjar med IKBT) och stratifierad vård (där familjer matchas med insats och där de med större problem får mer hjälp direkt). 

Välkomna till en föreläsning inom ramen för Crafoords vetenskapsluncher med Eva Serlachius, professor vid Barn- och ungdomspsykiatri, Institutionen för kliniska vetenskaper, Lund.

Se videoklippet där Eva Serlachius beskriver sin forskning.