Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Valbara kurser

Bild på en skog med två smala stigar. En stig går och vänster och en stig går åt höger.

Forskarutbildningsnämnden erbjuder tre återkommande valbara kurser. Skriva, granska och publicera vetenskapliga arbeten, Systematisk översikt och meta-analys: Introduktion till Cochrane-metodologi samt Försökdjursvetenskap.

Kurstillfällen

Våren 2025

Svenskt kurstillfälle: 28/3, 31/3, 1/4 + 11/4 
Engelskt kurstillfälle: 2/6, 3/6, 4/6 + 16/6 

Hösten 2025

Svenskt kurstillfälle: 8/9, 9/9, 10/9 samt 19/9
Engelskt kurstillfälle: 3/11, 4/11, 5/11 samt 14/11

Kursledare

Jan Lexell jan [dot] lexell [at] med [dot] lu [dot] se
Christina Brogårdh christina [dot] brogardh [at] med [dot] lu [dot] se

Målgrupp

Forskningsstudenter vid medicinska fakulteten. Studenter som har gjort sin halvtidskontroll har företräde.

Poäng

1,5 högskolepoäng

Syfte

Kursen syftar till att de forskarstuderande ska fördjupa sina kunskaper och färdigheter i publiceringsprocessen och hur man skriver och granskar ett vetenskapligt manuskript.

Genomförande

Undervisningen sker huvudsakligen genom interaktiva undervisningsmoment. Kursen innehåller föreläsningar, granskning av vetenskapliga artiklar, grupparbeten, diskussioner, praktiska tillämpningar och självstudier. Kursen ges under fem dagar och inleds med tre kursdagar, därefter en dag med eget arbete och avslutas 2 veckor senare med en kursdag.

Kursplan (pdf 66,5 kB, ny flik)

Hösten 2025:

24-28 november. Förmiddagarna är schemalagda med undervisning i klassrum och eftermiddagarna består av individuellt arbete.

Kursarrangörer

Matteo Bruschettini matteo [dot] bruschettini [at] med [dot] lu [dot] se (matteo[dot]bruschettini[at]med[dot]lu[dot]se)

Martin Ringsten martin [dot] ringsten [at] med [dot] lu [dot] se (martin[dot]ringsten[at]med[dot]lu[dot]se)

Examinator

Stefan Hansson stefan [dot] hansson [at] med [dot] lu [dot] se (stefan[dot]hansson[at]med[dot]lu[dot]se)

Målgrupp

Denna veckolånga kurs riktar sig till doktorander och forskare vid Medicinska fakulteten.
Deltagande är kostnadsfritt för doktorander från Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och Schweiz. Övriga externa deltagare kan behöva betala en avgift – se mer information på Cochrane Sveriges hemsida för denna kurs.

Beskrivning

Kursen riktar sig till doktorander och forskare som vill fördjupa sina kunskaper om hur man genomför en systematisk översikt eller evidenssyntes. Kursen är även relevant för personer som använder systematiska översikter, evidenssynteser eller resultat från randomiserade studier för att fatta beslut inom hälso- och sjukvård (exempelvis kliniker, beslutsfattare, riktlinjeutvecklare eller policyansvariga).

Syftet med kursen är att introducera och fördjupa deltagarnas kunskaper i Cochrane-metodik för systematiska översikter, med fokus på översikter av interventioner. Under kursveckan går vi igenom processen från den ursprungliga idén och forskningsfrågan som kan utforskas i en systematisk översikt, verktyg som stödjer processen, risk för bias, metaanalys, GRADE-verktyget för att bedöma osäkerhet, bästa praxis för att rapportera resultat i översikter samt användningen av systematiska översikter i riktlinjer och beslutsfattande.
Kursen kommer att inkludera föreläsare och handledare från flera Cochrane-centra, var och en expert inom sitt område. Föreläsningar varvas med diskussioner och gruppövningar under förmiddagarna, medan eftermiddagarna ägnas åt individuellt arbete i modulerna i Cochrane Interactive Learning. Det kommer finnas möjlighet att ställa individuella frågor till föreläsarna och handledarna om dina egna potentiella översikter eller andra evidensrelaterade frågor under veckan.

Plats

Kursen är planerad att hållas på campus i Lund under alla dagar.

Examination

För att bli godkänd på kursen krävs närvaro i klassrummet under alla kursdagar, aktivt deltagande i diskussioner och grupparbeten samt slutförande av modulerna 1–8 och tillhörande quiz i Cochrane Interactive Learning.

Poäng

Kursen ger 1,5 högskolepoäng (motsvarande en veckas heltidsstudier) för antagna doktorander. Alla deltagare får ett intyg på genomgången kurs.

Resurser och litteratur

Cochrane Interactive Learning-moduler, tillgängliga via: https://training.cochrane.org/interactivelearning 

Cochrane Handbook for Systematic Reviews of Interventions, tillgänglig kostnadsfritt via: https://training.cochrane.org/handbook

Ytterligare artiklar, böcker och visst förberedelsematerial kommer att delas ut innan kursstart. 

Anmälan

Du kan anmäla dig via länken i högermarginalen. Välj rätt kursdatum. Om du är extern deltagare (utanför Lunds universitet), ange detta tydligt tillsammans med din tillhörighet och yrkestitel under "Övriga kommentarer", och försök fylla i övrig information så gott det går (lämna annars fält tomma). 

Kursplan (pdf 289.6, ny flik)

Försöksdjursvetenskap för utförare av djurförsök

Kursansvarig: 

Lena Uller (lena [dot] uller [at] med [dot] lu [dot] se (lena[dot]uller[at]med[dot]lu[dot]se)) Docent, Respiratorisk Immunofarmakologi, Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap, Lund

Examinator:

Lena Uller

Målgrupp

Detta är en obligatorisk kurs för doktorander vid Lunds Universitet som avser att arbeta med djur. Du registreras specifikt för de djurslag du avser arbeta med. Inga förkunskaper inom området krävs. Kursen motsvarar FELASA B, men är ännu inte formellt certifierad av Felasa B. 

Poäng

3 högskolepoäng för full kurs, 2 poäng om inte den praktiska delen utförs.

Tid & Lokal

Detta är en web-baserad utbildning som finns på Canvas Catalog. Du arbetar på egen hand vid din egen dator.

Kursinnehåll 

Kursen är på engelska & innehåller 15 moduler, varvat med självutvärderingar.

  • Modul 1: Etik och djuranvändning
  • Modul 2: Svensk lagstiftning
  • Modul 3: Journalföring
  • Modul 4: Identifieringsmetoder
  • Modul 5: Avbrytningskriterier
  • Modul 6: Biologi
  • Modul 7: Etologi
  • Modul 8: Hushållning
  • Modul 9: Djurvård och övervakning
  • Modul 10: Anestesi, analgesi och eutanasi
  • Modul 11: Sjukdomar hos försöksdjur
  • Modul 12: Försöksdjursmetodik
  • Modul 13: Genetiskt Modifierade Organismer
  • Modul 14: Alternativa metoder
  • Modul 15: Säkerhet på biomedicinska avdelningar

Genomförande

Ungefärlig tid för att avsluta den teoretiska delen är 40 h. De olika modulerna examineras kontinuerligt med självutvärderingar. Efter avklarad teori finns det möjlighet till en praktisk del, där omfattningen påverkas av dina inplanerade aktiviteter inom din forskning. Efter detta erhålls ett certifikat på din kunskap om att arbeta med djur.

Kurslitteratur

All litteratur finns på Canvas Catalog med länkar till hemsidor mm för mer information.

För frågor om kursen, vänligen kontakta djurutbildning [at] med [dot] lu [dot] se (djurutbildning[at]med[dot]lu[dot]se) 

Anmälan till kursen: Training in Laboratory Animal Science (Lund University Staff Pages)

Andra valbara kurser erbjuds vid behov och publiceras på hemsidan när de är aktuella. Om du har förslag på en valbar kurs du skulle vilja gå och som du tycker att vi borde ge, går det bra att höra av dig till phdcourses [at] med [dot] lu [dot] se 

Kurstillfällen

Hösten 2025

10–14/11

Kursledare

Märta Wallinius marta [dot] wallinius [at] med [dot] lu [dot] se (marta[dot]wallinius[at]med[dot]lu[dot]se)

Målgrupp

Forskarstudenter inom ämnena psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatri, eller därtill närliggande forskningsområden. Disputerade forskare kan delta i mån av plats. Kursen ingår i den Nationella interdisciplinära forskarskolan i psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatri (COMPFOR), som ett samarbete mellan Lunds universitet och Göteborgs universitet men ges som valbar kurs genom Medicinska fakulteten, Lunds universitet. Forskarstuderande inom COMPFOR kommer att prioriteras för antagning.

Poäng

3 högskolepoäng

Syfte

Kursen syftar till att de forskarstuderande ska fördjupa sina kunskaper om förutsättningar för och implikationer av, samt färdigheter i moderna metoder för, kliniknära forskning med samskapande ansats inom (rätts-) psykiatrisk tvångsvårdskontext.

Genomförande

Undervisningen sker huvudsakligen genom interaktiva undervisningsmoment. Kursen innehåller föreläsningar, seminarier, workshops, grupparbeten, individuellt arbete, praktisk tillämpning och självstudier. Kursen ges under tio dagar och inleds med fem kursdagar på plats i Lund, därefter fem kursdagar med eget arbete. 

Kursnamn: Molekylära aspekter av cell-, vävnads- och genterapier, MEMOLAF

Kurstillfällen

Våren 2025 och våren 2026

Våren 2025: Kursstart 12 maj 2025, två veckor, halvfart

Kursansvarig

Mattias Magnusson, Medicinska fakulteten, Institutionen för laboratoriemedicin, Avdelningen för molekylärmedicin och genterapi

Examinator

Johan Flygare, Medicinska fakulteten, Institutionen för laboratoriemedicin, Avdelningen för molekylärmedicin och genterapi

Målgrupp

Doktorander vid medicinska fakulteter i Sverige, företrädesvis vid Nationell Forskarskola ATMP och därefter vid Lunds universitet. Dessutom välkomnar vi internationella doktorander och studenter med en magisterexamen (240 p) verksamma inom relevanta livsvetenskaper till ATMP (naturvetenskapligt, biomedicinskt, medicinskt eller relaterat område). Goda kunskaper i engelska (engelska B/6). Doktorander vid Nationell Forskarskola ATMP kommer att ges förtur.

Språk

Engelska

Syfte

Kursen är en fristående kurs inom ämnesområdet regenerativ medicin och avancerade läkemedelsterapier (ATMP). Kursen utgör en del av en nationell forskarskola i Avancerade Terapier (Advanced Therapy in Medicinal Products (ATMP)) som syftar till att öka kompetensen inom en helt ny typ av läkemedel som är baserade på cell-, gen- eller vävnadsprodukter. Kursen fokuserar på övergripande molekylära mekanismer för utveckling av avancerade terapier.

Innehåll

Kursen behandlar de metoder och processer som krävs för utveckling av ett nytt avancerat läkemedel med fokus på preklinisk upptäckt och utveckling. Vidare kommer kursen att adressera de vetenskapliga, strategiska och etiska utmaningar som existerar inom ATMP samt inkludera metoder och terminologi.

Genomförande

Kursen ges på halvfart och ett hybrid-format, det vill säga att man kan delta antingen på plats eller digitalt på alla kursmomenten. Vissa dagar är schemalagda för gemensamma aktiviteter, övrig tid arbetar man individuellt eller på överenskommen tid i grupp. Deltagarna tar del av förinspelade föreläsningar vilka ges av områdesexperter främst från Lunds Stamcellscentrum, Lunds universitet. Föreläsningarna följs av gruppaktivitet i form av TBL som utvärderas med ett MCQ-test. Studenterna förväntas agera professionellt och, i likhet med en framtida arbetssituation, delta konstruktivt i samtliga gruppaktiviteter. I kursen genomförs en gruppuppgift där studenterna författar en projektplan för utveckling av ett nytt avancerat läkemedel. Gruppernas förslag presenteras muntligt och varje deltagarna skriver sedan en individuell rapport (1-2 sidor) om gruppens idé. Rapporten ska inkludera en reflektion över sin egen arbetsinsats och över den feedback man fått.

Plats

Hybrid-format, det vill säga att man kan delta antingen på plats eller digitalt på alla kursmomenten.

Examination

Examination sker genom en tentamen (digital MCQ test), en individuell skriftlig uppgift samt en muntlig uppgift i grupp.

All bedömning görs individuellt utifrån fastställda bedömningskriterier.

Kurspoäng

Kursen omfattar 1,5 högskolepoäng, vilket motsvarar en veckas heltidsstudier.

Litteratur

Kurslitteraturen omfattas av vetenskapliga original- och översiktsartiklar som tillsammans med föreläsningarna spänner över kursmålen. Litteraturhänvisningar förmedlas inför kursstart samt under kursens gång.

Registrering

Du kan registrera dig genom att klicka på länken i högra marginalen. Om du tillhör Nationell Forskarskola ATMP, skriv följande i ’Other comments’: Nationell Forskarskola ATMP samt vilket universitet du är affilierad med. Om du är en extern deltagare (utanför Lunds universitet) och ej är knuten till Forskarskolan var vänlig klargör detta och din affiliering och yrkestitel i ’Other Comments’. Försök att fylla i resterande fält efter bästa förmåga (om fältet saknar relevans lämna det tomt).

1.5 högskolepoäng

Hösten 2025, 25-29 augusti 

Kursen ges som campuskurs på heltid.

Antal deltagare: 35

Kursledare

Pauline Mattsson pauline [dot] mattsson [at] fek [dot] lu [dot] se (pauline[dot]mattsson[at]fek[dot]lu[dot]se)

Målgrupp

Kursen antar ett tvärvetenskapligt perspektiv och strävar efter att förmedla kunskap om hur forskning kan gynna samhället, särskilt med fokus på de hållbara utvecklingsmålen (SDG). Med tanke på detta är det därför lämpligt att deltagarna redan har avancerat i sin forskarutbildning. 

Undervisningsspråk

Engelska

Syfte

Kursen utrustar doktorander med tvärvetenskapliga färdigheter för att stärka forskningens genomslag, främja innovation och effektivt kommunicera vetenskap i syfte att adressera samhällsutmaningar och hållbarhetsmål.

Genomförande

Kursen har ett starkt fokus på undervisning som stimulerar aktivt lärande. Kursen innehåller interaktiva läraktiviteter med fokus på individuell och kollektiv reflektion. Forskarstuderande får i praktiska övningar, muntligt och skriftligt, argumentera för och reflektera över vikten av sin forskning i relation till samhällsutmaningar. 

Kursens innehåll 

Kursen lyfter fram den växande betydelsen av hur forskning kan bidra till att adressera och inspirera till potentiella lösningar till dagens samhällsproblem med fokus på hållbarhetsmålen (SDG) och vikten av att förmedla vetenskap, dels inom anslagsansökningar, dels till övriga samhället. Forskarstuderande introduceras till hur tvärvetenskapliga samarbeten och samverkan med andra sektorer så som industri, icke-statliga organisationer, patientgrupper och beslutsfattare kan förbättra forskningsresultat och stimulera nyskapande idéer. Denna tvärvetenskapliga inriktning förbereder även forskarstuderande för framtida roller som forskningsledare men även för en karriär utanför den akademiska världen, särskilt inom områden som värdesätter tvärvetenskaplig kompetens.

Datum
Vecka 19 (5-9 maj, 2025), samt hemtentamen efteråt

Kursledare

Karin Filipsson (karin [dot] filipsson [at] med [dot] lu [dot] se)
Ben King (ben [dot] king [at] med [dot] lu [dot] se)
Peter Spegel (peter [dot] spegel [at] chem [dot] lu [dot] se)
Karl Bacos (karl [dot] bacos [at] med [dot] lu [dot] se)

Examinator
Peter Spegel (peter [dot] spegel [at] med [dot] lu [dot] se (peter[dot]spegel[at]med[dot]lu[dot]se))

Antal deltagare
Max 30

Målgrupp

I första hand doktorander Lunds universitet som är verksamma inom diabetesforskning eller relaterat ämne, men även doktorander och postdoktorala forskare inom andra ämnen och vid andra universitet. Vid översökning kommer en god spridning mellan grupper som ingår i LUDC/EXODIAB att eftersträvas. Urvalet kommer att grundas på ansökan bestående av CV och ett brev där den sökande beskriver sitt behov av kursen. Detta ska skickas till karl [dot] bacos [at] med [dot] lu [dot] se

Undervisningsspråk

Kursen kommer att ges på engelska

Plats
Kursen kommer ges fysiskt på BMC i Lund

Syfte

Syftet med kursen är att ge deltagarna både en fördjupad och en breddad förståelse för den komplicerade sjukdomen diabetes. Vidare är syftet att ge deltagarna en ökad förståelse för experimentell forskning och de molekylära mekanismer som ligger bakom diabetes och hur dessa studeras samt insikt i hur diabetes diagnostiseras och behandlas. 

Mål för kursen

Efter slutförd kurs ska deltagaren kunna:

- förstår hur diabetes diagnostiseras och behandlas

- sammanfatta experimentell diabetesforskning och de molekylära mekanismer som ligger bakom sjukdomen. 

- analysera sina egna forskningsprojekt utifrån experimentella förutsättningar, patientnytta och klinisk applicerbarhet.

Kursinnehåll

Kursen behandlar ett stort antal viktiga aspekter av både klinisk och preklinisk diabetesforskning. Specifika områden som kommer att behandlas är: (epi)genetiska riskfaktorer för diabetes, ö-transplantationer, mekanismer som reglerar glukagon och insulinfrisättning, anatomin hos den langerhanska ön, insulinverkan, insulinsignalering, insulinresistens, diabetestyper, kost och träning, inkretin och tarmhormoner, diabetesrelaterade hjärt- och kärlsjukdomar, diabeteskomplikationer, samt strategier för diabetesbehandling.

Kursupplägg

Kursen kommer huvudsakligen att bestå av föreläsningar som ges av forskare aktiva inom det område som behandlas. Föreläsare kommer framförallt från Lunds universitet och SUS, men även inbjudna från andra universitet. Vidare kommer några patientfall att diskuteras. Deltagarna kommer även, om omständigheterna tillåter, att besöka endokrinologiska kliniken för att få insikt i diabetessjukvård. 

Examination

Efter kursavslut examineras studenterna med en hemtentamen som ska inlämnas senast 2 veckor efter kursens slut. 

Betyg

Betygsskala Godkänd eller underkänd 

Litteratur

Kursen definieras av föreläsningarna.

 

 

Kursdatum

Våren 2025:

Vecka 11-13, 10:e-28:e mars. Föreläsningar hålls under förmiddagen och eftermiddagen ägnas åt självstudier och grupparbete från den 10:e-21:e mars. Labbar hålls från 24:e-27:e mars och examination i from av presentation hålls den 28:e mars.

Kursansvariga 

Nils Norlin  Nils [dot] Norlin [at] med [dot] lu [dot] se (Nils[dot]Norlin[at]med[dot]lu[dot]se)

Ritha Gidlöf  Ritha [dot] Gidlof [at] med [dot] lu [dot] se (Ritha[dot]Gidlof[at]med[dot]lu[dot]se)

Examinator

Gunilla Westergren-Thorsson Gunilla [dot] Westergren-Thorsson [at] med [dot] lu [dot] se (Gunilla[dot]Westergren-Thorsson[at]med[dot]lu[dot]se)

Målgrupp 

Kursen riktas till doktorander och forskare vid Medicinska fakulteten.
Deltagande är gratis för doktorander från European Economic Area (EEA) and Switzerland. Externa studenter kan behöva betala deltagaravgift för att delta i kursen.

Beskrivning

Kursen är ämnad för doktorander och forskare som vill öka sin kunskap i ämnet preklinisk avbildning, både teori och utförande.

Vid Lund University Bioimaging Center (LBIC) är vårt mål att kombinera kunskap inom disiplinerna medicinsk fysik, preklinisk och klinisk medicin, kemi, teknologi och applicerad matematik för att kunna tillhandahålla och utveckla avbildningsmetoder för avancerade studier av mänsklig morfologi, cellmetabolism och fysiologisk funktion både under hälso- och sjukdomstillstånd.

Preklinisk medicinsk avbildning erbjuder många tekniker för dagens forskare. Inom prekliniken tillhandahåller infrastrukturen LBIC för ex vivo, in vivo och in vitro avbildning. Sådana tekniker är magnetresonanstomografi (MR), nuklearmedicinska metoder som positron emission tomografi (PET) och single-photon emission tomografi (SPECT) samt avancerad ljusmikroskopi (konfokal, STORM, TIRF), elektronmikroskopi (TEM och SEM) och  (bildbaserad) spatiell-omik för molekylär profilering av celler och vävnad. Flera av teknikerna kräver djupare kunskaper för optimalt användande och val av rätt teknik. Kursen vänder sig i första hand till antagna doktorander, men också i mån av plats till disputerade forskare med behov av utbildning inom preklinisk avbildning. Undervisningen varar i tre veckor och går på halvfart de två första veckorna, och på heltid den sista veckan. De första två veckorna ägnas åt föreläsningar på förmiddagarna. Den sista veckan omfattar laborationer samt arbete med och presentation av en individuell uppgift. Kursens syfte är att överbrygga kunskapsgapet mellan tillgänglig teknik och kompetens hos deltagarna, primärt genom att erbjuda deltagarna erforderlig basal kunskap om samt praktiska verktyg för användning inom biomedicinsk avbildning. Den blivande forskaren kan skaffa den kunskap som behövs för att välja rätt teknik efter frågeställning och således få en grund att stå på i sin fortsatta verksamhet, det kommer att finnas tid att fråga föreläsarna om potentiella imaging-projekt inom det egna verksamhetsfältet under kursens gång. 

Plats

Kursen ges på campus i Lund alla dagar.

Examination
Examination sker genom redovisning av individuellt projektarbete i muntlig liksom skriftlig form såsom beskrivs under kursupplägg. Genom projektarbetets speciella utformning ges möjlighet att följa upp att kursmålen har uppnåtts. Därutöver är samtliga kursmoment att betrakta som obligatoriska.

Kurspoäng

Kursen omfattar 3 ECTS (motsvarande tre veckors heltidsstudier) för doktorander. Alla kursdeltagare kommer ges ett certifikat efter avklarat godkänt betyg.

Resurser och litteratur

1) Molecular Imaging, Basic principles and Applications in Biomedical Research,

2nd Edition, Imperial College Press, Markus Rudin

2) Sample preparation - Handbook for Transmission Electron Microscopy,

Springer, Jeanne Ayache.

3) Handbook of Sample Preparation for Scanning Electron Microscopy,

Springer, Patrick Echlin

4) In Vivo NMR Imaging Methods and Protocols,

Humana Press, Leif Schröder and Cornelius Faber editors 

Kompletterande material kommer att delges under kursens gang och finnas tillgängliga på LibGuide.

Registrering

Du kan registrera dig genom att klicka på länken I högra marginalen. Om du är en extern deltagare (utanför Lunds Universitet) var vänlig att klargör detta och din affiliering och yrkestitel I ’Other Comments’, försök att fylla i resterande fält efter bästa förmåga (om fältet saknar relevans lämna det tomt).

  • Aktivitetsbalans vid hälsa, ohälsa och sjukdom
  • Att samla och använda biobanksprover inom forskning
  • Applied Epidemiology and statistics III: Causal inference with non-randomized data (samarbete med GU - apply here for this course)
  • Approaches to handling of missing data (samarbete med GU - online course)
  • Basic Data Handling and Visualization with R
  • Clinical proteomics and biological mass spectrometry
  • Complex interventions in health care with a special focus on the care of adults and older persons
  • Diabetes research
  • Drug development and clinical trials 
  • Epidemiology I - Introduction to Epidemiology
  • Flödescytometri, Introduktionskurs
  • Flödescytometri, Fortsättningskurs
  • Glycobiology
  • Health and Environment with special focus on climate change and sustainability
  • Introduction to programming
  • MAX IV/ESS-based imaging for medical and biomedical research, experimental setup
  • Medicinsk bioinformatik, introduktionskurs
  • Neutron scattering for medical and biomedical research, experimental part.
  • Perspektiv på genus och intersektionalitet i medicinsk och hälsovetenskaplig forskning
  • Preklinisk avbildning
  • Tillämpad epidemiologi och statistik III: Kausal inferens med icke-randomiserad data
  • Tillämpad kvalitativ metod II 
  • Tillämpad statistik III - Statistiska metoder för upprepade mätningar
  • Tillämpad statistik III- Tidsserieanalys i klinisk epidemiologi och miljöepidemiologi
  • Tillämpad statistik III - Överlevnadsanalys
  • X-ray micro- and nanoimaging for medical and biomedical research, experimental part

Kontakt

 phdcourses [at] med [dot] lu [dot] se