Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forum Medicums arkitekt: Byggnaden kommer att stå sig i många, många år

Forum Medicums atriumgård med många studenter. Foto.
Forum Medicum. Foto: Agata Garpenlind

Henning Larsen Architects är arkitekterna bakom Forum Medicum och Design Director Ingela Larsson har arbetat med projektet i åtta år. Att se byggnaden tas i bruk är fantastiskt, säger hon.

Ja, nu står det äntligen klart! Hur känns det?
Arkitektur är en långsam konstform.Vi har arbetat med projektet sedan 2015, då vi vann tävlingen om ett nytt, samlat medicinskt och hälsovetenskapligt forskningscentrum. Det har varit en lång utvecklingsperiod, från skiss till färdig byggnad, med många undersökningar och diskussioner om arkitektur, diskussioner om estetik och funktionalitet med ett holistisk tänk. Många har varit involverade i projektet, både hos oss på kontoret i Köpenhamn, vid Medicinska fakulteten, vid Lunds Universitet, på Akademiska hus och på byggplatsen. Jag har varit med hela vägen och att se byggnaden tas i bruk och se studerande, forskare och lärare flytta in i det som vi alla har skapat tillsammans, är fantastiskt.

Vad är du mest nöjd med?
– Att det har lyckats oss att hålla fast i husets grundtankar om att skapa ett sammanhang mellan nytt och gammalt, mellan BMC och HSC och mellan stadsrum och byggnad i Lunds Universitets campusplan. Den diagonalt vridna volymen som ligger över de nedre våningarna var från början tänkt för att skapa förtätning längs Kunskapsstråken. Nu tycker jag att det ser ut som om det är Sölvegatan som svänger av vid Forum Medicums fasad. Det tycker jag är väldigt fint.

Atrierummet har också blivit det dynamiska och samlande hjärtat i byggnaden som vi ville uppnå. Atrietakets ljusinfall, spiralbalkongerna och de varma trämaterialet gör rummet lyckat, och det har lyckats att hålla kvar fina detaljer och hög kvalitet genom byggperioden, det är fint hantverk.

Hur har tankarna gått under arbetet?
– Projektet är tänkt och planlagt som mycket flexibelt, så funktioner kan ändras över tid.Det är ingen som vet hur vi undervisar och arbetar i framtiden. Därför är en av grundprinciperna för byggnaden att rum och funktioner kan ändras från helt små rum till stora undervisningsrum, utan stora ombyggnader.Inredningen av våningsplanen kan ändras från undervisning till arbetsplatser utan att byggnadens infrastruktur ändras.

– Vi har också arbetat med material som ska tåla att användas och som bara blir vackrare med åren. Det gör att byggnaden kommer att stå sig i många, många år.

 Vad har du fått för reaktioner?
– Jag har hört att många tycker att det är en lyckad och fin byggnad och att många blir imponerade av speciellt atrierummet. Jag har också hört att det var bra att vi stod på oss i några projektdiskussioner och lyckades få med de viktigaste delarna hela vägen till färdig byggnad.

– Nu har studerande och anställda precis flyttat in, och vi hoppas att byggnaden kommer fungera bra som ramen för nya gemenskaper i forskning och utbildning.
 

 

Fikande studenter i Forum Medicum. Foto.

Om Forum Medicum

Henning Larsen Architects har gjort förslag på utformning av byggnationen.

Byggstart våren 2020.

Huset invigs i samband med terminsstart hösten 2023.

Totalytan för projektet är cirka 21 000 kvm (12 000 kvm nytt och 9 000 kvm befintligt). Tillsammans med de övriga husen på BMC (35 000 kvm) blir det en totalyta på cirka 57 000 kvm, vilket blir Lunds universitets i särklass största sammanhängande centrum.

I det samlade centrumet kommer finnas:

  • cirka 170 forskargrupper
  • cirka 1600 medarbetare
  • cirka 2000 studenter

inom områdena: arbetsterapi, audiologi, biomedicin, fysioterapi, hälsoekonomi, logopedi, omvårdnad.

Foto: Agata Garpenlind

Läs mer om projektet här

 

Det är ingen som vet hur vi undervisar och arbetar i framtiden. Därför är en av grundprinciperna för byggnaden att rum och funktioner kan ändras

Kvinna, porträtt, foto.

Om arkitekten Ingela Larsson

Titel:  Arkitekt MAA, Design Director, Partner
Jobbar på: 
Henning Larsen Architects
Arkitekt sedan: 1993
Bor i: Köpenhamn