Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kurs: Första hjälpen vid psykisk ohälsa kan rädda liv

Två kvinnor i halvfigur. Foto.
Pernilla Carlsson och Christine Karlsson är instruktörer på kursen "Första hjälpen till psykisk hälsa". Foto: Agata Garpenlind

Forskning visar att doktorander är sex gånger mer benägna att uppleva ångest och depression jämfört med den övriga befolkningen. Därför erbjuder fakulteten kursen ”Första hjälpen till psykisk hälsa” för medarbetare som arbetar nära unga forskare.

Som första lärosätet i Sverige utbildar Medicinska fakulteten redan samtliga studenter på grundutbildningsnivå i "Stöd till psykisk hälsa för studerande". Nu ges kursen brett till medarbetare på medicinska fakulteten, med doktorander och postdoktorer som en indirekt målgrupp, en ny gemensam satsning mellan fakultetens karriärcentrum och Stamcellscentrum.

I våra yrkesroller möter vi en del unga forskare som mår dåligt, samt handledare och annan fast anställd personal som inte har de kunskaper som krävs för att kunna stötta på rätt sätt. Detta vill vi ändra på. Att utbilda fast anställd personal som kan sprida kunskap om psykisk hälsa vidare på arbetsplatsen bidrar förhoppningsvis också till en balanserad och hållbar arbetsmiljö. I sin tur kan sådana insatser vara avgörande för att attrahera talangfulla forskare och bibehålla dem på lång sikt, säger instruktörerna på kursen, Christine Karlsson och Pernilla Carlsson.

Se tidiga tecken

På kursen får man bland annat lära sig hur man som medarbetare tidigt ska kunna se tecken på dåligt mående. Det är viktigt, menar de två utbildarna, eftersom tidiga insatser faktiskt kan rädda liv.

– Precis som vi lär oss hjärt-lung-räddning och vet att denna kunskap kan rädda liv borde det vara självklart att känna till att det finns en förstahjälpen-metod att luta sig mot vid psykisk ohälsa. Men kursen ger inte enbart kunskap för att rädda liv i de mest akuta kristillstånden utan ger även information om hur man bäst kan hantera en situation när någon drabbas av psykisk ohälsa –  allt från lättare depressioner till svårare psykiska sjukdomar.

Handlingsplan

På utbildningen får deltagarna lära sig om olika typer av psykisk ohälsa; symptom, riskfaktorer och hur man bemöter en person som är drabbad – även i krissituationer. Deltagarna går igenom en handlingsplan som lär ut hur man tar kontakt och hjälper på rätt sätt – till exempel genom att uppmuntra till att söka lämplig professionell hjälp och att uppmuntra användandet av självhjälpsstrategier.

Och det viktigaste man lär sig på kursen?
– Att våga närma sig och att aktivt ta kontakt om du misstänker att någon mår dåligt. Att lyssna, visa omtanke och att aktivt erbjuda hjälp och stöd kan göra en enorm skillnad i någons liv.

Pernilla Carlsson är karriärcoach vid fakultetens karriärcentrum för doktorander, postdocs och unga forskare, certifierad instruktör för MHFA.

Christine Karlsson, vetenskaplig samordnare med fokus på verksamhetsutveckling på stamcellscentrum. MHFA-instruktör, undervisar studenter på grundutbildningsnivå i "Stöd till psykisk hälsa för studerande - SPHS" och har drivit ”Wellbeing in academia” initiativ inom ramen för Stamcellscentrums forskarskola.

MHFA: Mental Health First Aid

FU-prefekten: Dagens doktorander utsatta för mer stress och press

 

Anmälan

Anmäl dig till kursen här

Sista anmälningsdag är 18 juni 2023

Datum och tider
Torsdag den 31 augusti kl. 09.00 – 12.00
Fredag den 1 september kl. 09.00 – 12.00

Måndag den 4 september kl. 09.00 – 12.00
Tisdag den 5 september kl. 09.00 – 12.00 

Obligatorisk närvaro vid alla kursens delmoment.
Kursen ges på svenska.

Läs mer: Evidence for a mental health crisis in graduate education