Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lär mer om nya biobankslagen

Provröri ställ. Foto.

Den första juli börjar den nya biobankslagen gälla. Den reglerar hur identifierbart humanbiologiskt material ska få samlas in, användas och bevaras med respekt för den enskilda människans integritet. Tre planerade utbildningstillfällen.

Den nya biobankslagen (2023:38) träder i kraft den första juli 2023 och ska ersätta den nuvarande biobankslagen (2002:297). Biobank Sverige har fått i uppdrag av regionerna att ansvara för ett nationellt införandeprojekt kring den nya biobankslagen.

Syftet med den nya biobankslagen är detsamma som med den tidigare lagen: att reglera hur identifierbart humanbiologiskt material (prov), med respekt för den enskilda människans integritet, ska få samlas in, bevaras och användas för vissa ändamål. Det finns däremot vissa förändringar i den nya lagen som bland annat innefattar ett utökat tillämpningsområde, nya undantag och att sekundärbiobanker tas bort.

Delta i webbinarier om nya biobankslagen

Biobank Sverige arrangerar under 2023 webbinarieserien ”Vad innebär den nya biobankslagen?”, då den nya biobankslagen diskuteras och frågor besvaras.

Läs mer om webbinarierna här

De hålls följande datum:

Klicka på länken nedan för att delta:
https://uu-se.zoom.us/j/67838883467