Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nerver och feststämning i Forum Medicum: Nu är studenterna på plats!

Vi pratar med studenter, programdirektörer och lärare om hur det är att vara på plats i Forum Medicum. Luta dig tillbaka och lyssna på ljudinslaget med stillbilder. Vimmelreporter: Agata Garpenlind. Foto: Agata Garpenlind och Jacob Donnér.(Längd 7.31)

250 nya studenter cirka, fördelade på fyra utbildningsprogram, var på plats under de intensiva introduktionsdagarna i Forum Medicum. Ett späckat program; information, frågor, svar, nya vänner, lunch, musik, nervositet och festmingel.

På programmet under introduktionsdagarna: studentregistrering, hälsodeklaration, utdelning av namnskyltar och kartor, välkomsttal av bland andra vicerektor Jimmie Kristensson, tipspromenad i huset, vegansk salladslunch och smågalen underhållning av studentorkestern Bleckhornen. Men även tid för nya studentkompisar.

Vi fångade några av de nya studenterna, alla nya bekantskaper för varandra, över lunchsalladen i myllret i Stora trappan i foajén.

Lykke Larsson, Lund, och Elin Stensson, Åstorp, har bordat sjuksköterskeprogrammet:
– Det känns kul, och spännande, men är  såklart lite blandade känslor, säger Lykke.

– Lite nervöst och  förvirrande i början, men allt har ju löst sig, bra säger Elin.

Carl Jangemyr, Staffanstorp, Anton Persson, Sölvesborg och Oskar Larsson, Göteborg, har alla tre börjat på fysioterapeutprogrammet.

3 män på rad. Foto.
Carl Jangemyr, Anton Persson och Oskar Larsson har börjat på fysioterapeutprogrammet. Foto: Agata Garpenlind

– Lite nervöst men man blir bekant med folk ganska snabbt, säger Oskar.
– Det enda jobbiga är väl att hitta i byggnaden! säger Anton.
– Det är spännande och jag är spänd på att lära mer om yrket., säger Karl.

Syftet med introduktionsdagarna, som hölls 24-25 august, är att introducera de nya studenterna till Lunds universitet, till medicinska fakulteten, till respektive program och också till den profession som utbildningen leder till. Studenterna får ju också under dessa dagar även information om de olika lärplattformarna och de pedagogiska modeller som används.

Annelie Jonsson är programdirektör på sjuksköterskeprogrammet:
– De nya lokalerna känns helt fantastiska! Vi är helt lyriska! Det ska bli så roligt att undervisa här. Vi ska bara komma i ordning lite.

Lisa Ekstam, programdirektör för arbetsterapeutprogrammet:
– Det är mycket nervositet, nyfikenhet på och information på samma gång, här. Studenterna känner sig så taggade och vill liksom bara köra igång nu, det har jag förstått när jag pratat med dem.

Allting är ju väldigt nytt för oss lärare också, så vi testar oss fram. Som igår, jag föreläste för första gången här i huset, jag visste inte hur tekniken fungerar fullt ut. Sådana saker.

– Vi träffar ju mycket mer folk över gränserna nu; institutioner, program, så jag hoppas på att det ska vara en väldigt interaktiv arbetsplats, forskningen möter undervisningen, möter  kliniken. Och människor möter människor.

Luta dig tillbaka och lyssna på ljudinslaget med stillbilder, längd 7:31 minuter.

 

Fyra kvinnor på rad. Foto.
Utbildningarnas programdirektörer är mycket nöjda, från vänster i bild, Jenny Gårdling , Anne Sundén, Anneli Jönsson, Lisa Ekstam. Foto: Agata Garpenlind.

 

 

4 utbildningsprogram

Antal nya studenter per program:
Fysioterapeutprogrammet: 65

Arbetsterapeutprogrammet: 40
Röntgensjuksköterskeprogrammet: 48
Sjuksköterskeprogrammet: 110

Läs mer om programmen här:
Sjuksköterskeprogrammet | Lunds universitet 

Röntgensjuksköterskeprogrammet | Lunds universitet

Arbetsterapeutprogrammet | Lunds universitet

Fysioterapeutprogrammet | Lunds universitet

Festligt med Bleckhornen på Forum Medicum och introduktionsdagarna för fyra utbildningar. Film: Agata Garpenlind.