Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nominera till Idéforum 2024: "Oväntade utifrånperspektiv kan vara viktigare än en världsledande experts"

Berg med vandrare. Foto.
Inte bara intensiva tvärvetenskapliga diskussioner.

I samverkan med Pufendorfinstitutet bjuder LMK-stiftelsen in till ett årligt Idéforum för unga forskare. I höstas deltog Medfaks Maya Kylén och Magnus Dustler och så här var det för dem. Deadline att nominera för deltagande är 15 april.

Maya Kylén:

– Det var spännande och givande! Samtalsledarna (Göran Bexell, Sven Strömqvist och Susanne Åkesson) gjorde ett fantastiskt jobb att moderera.

– De bjöd dessutom på intressanta och relevanta presentationer som jag tror att alla deltagare har nytta av. Per Mickwitz, vicerektor för forskning, hållbarhet och campusutveckling var också på plats och berättade om sin resa samt ledde diskussioner om hur Lunds universitets tvärvetenskapliga forskning kan utvecklas ännu mer.

– För mig innebar konferensen framför allt nya kontakter som jag tror kommer att leda till gränsöverskridande forskningssamarbete framöver och att jag är bättre rustad att möta utmaningar inom akademin.

– Vi lyssnade på varandras presentationer, diskuterade tvärvetenskap, universitetets roll i samhället och centrala akademiska värden. Vi fick också ta del av hur en framgångsrik tvärvetenskaplig forskarmiljö byggts upp och lessons learned från det.

Take-aways från konferensen?
– Ibland är det bra att höja blicken. Vi har ett fantastiskt universitet med stor bredd vad gäller både utbildning och forskning, det är lätt att glömma i vardagen.

Magnus Dustler:

– Det var fantastiskt intressant. Jag visste inte alls vad jag kunde vänta mig efter att jag blev nominerad, men den här typen av forum inser jag nu att universitet skulle behöva mer av.

 – Jag fick väldigt många nya kontakter. Jag kommer från en tvärvetenskaplig forskningsmiljö, men den är ändå kopplad till bilddiagnostik. Att se hur mycket bra input man kan få på i grunden medicinsk forskning från arkeologer, ekonomer och geologer är väldigt spännande.

– Vi diskuterade tvärvetenskap med elva deltagare från olika fakulteter och helt olika forskningsfält som presenterade sin forskning, som sedan diskuterades i grupp. Vi diskuterade också och utbytte erfarenheter om frågor som är gemensamma för alla forskare, och hur vi hanterar dem på olika sätt. Det hölls även tankeväckande presentationer från erfarna forskare som delade med sig av sina erfarenheter av tvärvetenskap och ledarskap, och så hade vi en fin dialog med vicerektor Per Mickwitz som deltog – mycket aktivt – som representant för universitetsledningen.

– Jag vill också nämna det väldigt trevliga besöket på Dag Hammarskjölds natursköna gård Backåkra som var ett fint avbrott i det intensiva schemat. Där fick vi också tillfälle att se mötesordföranden och rektor emeritus Göran Bexell briljera med ett föredrag om Dag Hammarskjölds liv och gärning.

– Idéforumet har öppnat dörrar till många nya fält och hjälpt till att knyta många oväntade kontakter. Inte minst har det också varit ett forum där man känt sig lyssnad på på ett väldigt konkret sätt, och det verkar redan som att mötet mynnar ut i både åtgärder från universitetsledningen och LMK-stiftelsen för att främja både tvärvetenskap och forskning och arbetsklimat i stort på LU.

Take-aways?
– Om man bara ska nämna en så är det att en annan forskares nya och oväntade utifrånperspektiv på ens egen forskning kan vara viktigare än en världsledande experts.

Hur gör man för att ha möjlighet att delta?
Var nyfiken, öppen för nya idéer och tänk utanför boxen. Alla universitets institutioner har möjlighet att nominera forskare, där sedan fakulteten väljer ut några stycken kandidater som LMK-stifelsen sållar bland.

Konferens. Foto.

Så går nomineringen till

Vill du bli nominerad, kontakta din prefekt. Prefekten skickar den nominerades CV, en motivering från institutionen/SFO:n och en presentation på max en sida till birgitta [dot] larsson [at] med [dot] lu [dot] se (birgitta[dot]larsson[at]med[dot]lu[dot]se) 
senast måndagen den 15 april kl 12.00.

LMK-stiftelsen

LMK-stiftelsen vill stödja nytänkande och gränsöverskridande forskning vid Lunds universitet och bidra till att stimulera idéutbyte om forskningsutveckling vid universitetet. 

LMK-stiftelsens Idéforum har anknytning till Pufendorfinstitutet, Lunds universitets Institute for Advanced Studies, där nydanande och gränsöverskridande forskning ska främjas och utvecklas. Deltagarna är yngre forskare som har disputerat och bedriver aktiv forskning. 

Läs mer om stiftelsen