Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nytt: RevMan Web, ett smart verktyg för din litteraturöversikt

Tre namn på verktyg för översikter, placerade i en trappa. Illustration: Katarina Jandér.
Tre verktyg för litteratur- och systematiska översikter. Illustration: Katarina Jandér

Ska du göra en systematisk översikt, en scoping review eller någon annan typ av kunskapsöversikt? Nu har du, via Bibliotek & IKT*, tillgång till RevMan Web som förenklar och effektiviserar arbetsflödet med din review.

– RevMan Web är ett verktyg med avancerade funktioner för dig som gör en systematisk översikt. Det kan till exempel handla om att samla och analysera materialet genom metaanalyser, berättar Maria som arbetar med stöd till översikter och som regelbundet gör strukturerade litteratursökningar på uppdrag av forskare på Bibliotek & IKT.

Maria Björklund, bibliotekarie på Bibliotek & IKT. Foto.
Maria Björklund, bibliotekarie på Bibliotek & IKT. Foto: Urban Göranson

Varför ska forskare använda RevMan?
– I RevMan Web kan forskare både skriva texter och hantera och presentera sina data. Basen är de studier du inkluderar, där du extraherar data för analys. De avancerade funktionerna ger dig till exempel möjlighet att göra figurer av resultattabell och metaanalyser. Verktyget ger dig en överblick över processen och samlar funktionerna du behöver, menar Maria.

 

De som är nyfikna på Revman Web – hur få de tag på verktyget?
– Du behöver inte ladda ner RevMan till din dator. Det är ett online-verktyg som du hittar i LUBsearch, LU:s portal till e-resurser. Där finns också andra värdefulla verktyg för dig som gör en litteraturöversikt. Du behöver registrera ett konto med din med.lu.se-adress. Gå vidare till RevMed Web i LUBsearch

Kan forskare få stöd och support av fakultetens bibliotekarier?
– Absolut, försäkrar Maria. Vi är ett team av informationsspecialister som kan bidra med ökad kvalitet i publikationer som systematiska översikter eller andra översiktartiklar (reviews). Till exempel kan vi ta fram relevanta söktermer och utforma en sökstrategi för din forskningsfråga. Om du behöver, så kan du beställa en systematisk litteratursökning av oss inklusive dokumentation enligt internationell standard. För just RevMan Web ger organisationen Cochrane Sverige avancerat metodstöd, och vi samarbetar med dem.

– Vi ger stöd till hela arbetsprocessen, understryker Maria, från litteratursökning och val av verktyg, som RevMan, till rådgivning och tips om metodstöd, och fortsätter: Boka gärna en konsultation hos oss på Bibliotek & IKT!

* IKT = Informations- och kommunikationsteknik

Verktyg för översikter

  • RevMan Web: Avancerat arbetsflöde & metaanalyser
  • Covidence: Samarbete, urval & dokumentation
  • Cochrane Interactive Learning: Metod & arbetsprocess

Stöd & support

Bibliotek & IKT:s forskarstöd till översikter

Boka konsultation eller beställ en litteratursökning (webbformulär)

Läs mer om support och verktyg för översiktsartiklar

Stöd till systematiska översikter och litteraturöversikter