Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sjukhusdikter: Utställning om sjukhuset som rum för livserfarenhet och poesi

3 fönster.

Alla bär på sina egna berättelser. Utställningen "Några ord på vägen" pågår i Psykiatrihuset i Lund under hösten 2023.

Sjukhus. Arbetsplats för så många, plats för utredningar, behandlingar, diagnostik och terapi för ännu fler. Här tar livserfarenheter form och känsloregistret spänner brett: Hopp och förtvivlan, förväntan och oro, glädje och sorg. Alla bär på sina egna berättelser.  

I oktober, under den så kallade Skåneveckan om psykisk hälsa, invigdes diktutställningen ”Några ord på vägen”. Dikterna har tillkommit vid Sjukhuskyrkans skrivargrupp i Lund mellan åren 2014 och 2020. Författarna är patienter, närstående och vårdpersonal. Ett tjugotal dikter finns uppsatta på väggarna runtom i Psykiatrihuset i Lund. På invigningsdagen fick ett femtiotal besökare lyssna till samtal om poesins ställning i sjukvården mellan läkaren Jonatan Wistrand, Åsa Ram och Maria Lundberg från sjukhuskyrkan i Lund, Pia Dellson, psykiater och poet samt skådespelare Jens Olsson.  

Dikterna är formuleringar fångade i stunden, som öppnar för tankar om vad sjukdom och sjukhusvistelse innebär. Det handlar om att synliggöra sjukhuset som ett rum för livserfarenheter. Ett rum för poesi. 

Det är Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora som  i samarbete med Sjukhuskyrkan i Lund, Sjukhusbiblioteket, Region Skåne, Skånes universitetssjukhus (SUS) och Lunds kommun sett till att några av dessa berättelser, alla i form av dikter, finns till allmän beskådan i utställningen: ”Några ord på vägen - en utställning om att vara människa.” Och utställningen äger alltså inte rum på något galleri, utan finns utställd i just sjukhusmiljö – i detta fall Psykiatrihuset på Baravägen 1 i Lund.  

Utställningen "Några ord på vägen" pågår i Psykiatrihuset i Lund under hösten 2023. För dig som inte har möjlighet att ta dig dit, finns dikterna samlade på Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humanioras webbplats. Vi har valt att sortera dem i samma ordning som de hänger i Psykiatrihuset: I Ljushallen, i korridorerna och utanför Anshelmsalen. Välkommen att läsa några ord på väg(g)en! 

 

Läs mer om verksamheten hos några av våra samverkansparter 

Sjukhuskyrkans träffar i kreativt skrivande (öppnas i nytt fönster) 

Verksamheten vid sjukhusbiblioteket i Lund (öppnas i nytt fönster) 

Information om Litteraturdagarna på Lunds kommuns webbplats (öppnas i nytt fönster) 

Barn i gummistövlar leker i pöl.

Jag vill så hemskt gärna
hitta ett par gula tofflor.
De ska stå bredvid sängen och liksom locka mig att stiga upp.
Jag vill också ha en gul regnkappa.
Och blommiga gummistövlar som ska få mig att orka gå.
Och jag vill äta glad mat.
Majs och morötter.
Jag vill så hemskt gärna överleva november.