Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sökes (senast 8 juni): Forskare som vill testa medborgarforskning

Kollage av ansikten. Foto.
Skärmavbild från ForskarFredags nyhetsbrev.

Varje år arrangerar ForskarFredag ett medborgarforskningsprojekt som involverar allmänheten. Nu söker man forskare som vill samverka inför kommande år. Årets deadline: 8 juni.

I dessa så kallade massexperiment hjälper allmänheten forskare att få in mer och en annan typ av data än de hade klarat på egen hand. Projekten skapar även värdefulla kontakter mellan forskare och allmänhet, ger deltagarna insikt i vetenskaplig metod och bidrar till förståelse för hur forskning fungerar. Den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet samordnar massexperimenten som en del av den årliga vetenskapsfesten ForskarFredag. Skolor och allmänhet över hela Sverige bjuds in att delta.

Vetenskap & Allmänhet (VA) har lång erfarenhet av medborgarforskning och har genomfört massexperiment sedan 2006. VA och forskarna hjälps åt att utforma projektet så att det passar målgruppen. En handledning med instruktioner och bakgrundsmaterial tas fram gemensamt. När analyserna är klara sammanställs resultaten i en populärvetenskaplig rapport. 

VA ansvarar för att kommunicera, marknadsföra och ta fram informationsmaterial för projektet. VA samordnar även kontakter med skolor och allmänhet, bland annat via nätverket av ForskarFredag-arrangörer. Vissa år har man haft upp till 10 000 deltagare. Viss budget finns, men egen finansiering behövs och/eller kan sökas gemensamt beroende på möjliga finansieringsvägar och samarbetspartners.

Massexperimenten har handlat om en mängd olika ämnen och får ofta stor uppmärksamhet i medierna. Tidigare massexperiment:

Plastexperimentet 2022–2023
Bostadsförsöket 2021
Svinnkollen 2020
Stjärnförsöket 2019
Nyckelpigeförsöket 2018
Nyhetsvärderaren 2017
Anslagstavlan 2016
Tepåseförsöket 2015
Grönsaksförsöket 2014
Höstförsöket 2013
Riskbilden 2012
Bäst före-försöket 2011
Akustikförsöket 2010
Klassrumsmiljön 2009

Om ForskarFredag: Sista helgen i september varje år har EU-kommissionen utlyst som Researchers’ Night. I Sverige heter vetenskapsfestivalen ForskarFredag där universitet, högskolor, science centers och organisationer som vill främja forskning och regional utveckling deltar och genomför aktiviteter.  Syftet är att visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb. ForskarFredag stöds av EU-kommissionen, Vetenskapsrådet, VINNOVA och flera andra nationella samarbetspartners. Koordinator för ForskarFredag i Sverige är Vetenskap & Allmänhet, VA.
 

 

Ansök senast den 8 juni

Har du en egen idé eller vet du någon forskare eller forskargrupp som kan vara intresserad? Skicka gärna förslag senast 8 juni 2023. Vi ser gärna tvärvetenskapliga förslag och gärna inom humaniora och samhällsvetenskap.

Kontakta Julia Brink, projektledare för ForskarFredag, eller mejla massexperiment [at] forskarfredag [dot] se (massexperiment[at]forskarfredag[dot]se).