Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tanja Stocks i Cancerfondens podd: Kopplingen övervikt och cancer

Tanja Stocks i poddstudio med hörlurar och mikrofon.

Övervikt och fetma ökar risken för olika cancersjukdomar, och övervikt kan också påverka möjligheten att överleva vid cancer.

Spelar det någon roll när i livet en person har gått upp i vikt och hur mycket? Vilket mått är bäst för att mäta övervikt? Och vilket samband kan det finnas med andra sjukdomar som också är påverkade av övervikt?

Detta är frågor som cancerforskaren Tanja Stocks, docent i epidemiologi vid Lunds universitet, ägnar sig åt varje dag i sin forskning. Hör henne berätta mer om sin forskning i avsnittet av Cancerfondens podd Glöd.

Podden Glöd och avsnittet med Tanja Stocks hittar du på Cancerfondens webbplats

Miljonregn till bred cancerforskning

Tanja Stocks forskningsprojekt "Impact of obesity, weight changes and cardiometabolic diseases on cancer risk and survival: a longitudinal study of millions of men and women in Sweden" ska studera och kartlägga tidigare obeforskade samband mellan fetma och kardio-metabol sjukdom för att få bättre förståelse för samband mellan enskilda faktorer. Inom kategorin Senior Investigator Award fick Stocks projekt tidigare i år över sju och en halv miljon kronor fördelade på sex år.

Tanja Stocks forskning kring hur fetma och kardio-metabol sjukdom inverkar på förekomst och utveckling av cancer är av stor betydelse. Hennes forskning har fått nationellt såväl som internationellt genomslag, och enligt Cancerfondens bedömare visar hennes forskning på en starkt uppåtgående trend. 

Alla beviljade forskningsanslag 2023 på Cancerfondens webb