Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Välgörande och tyska utmaningar väntar snart vår chefsveterinär

Anders Forslid, porträttfoto.
Redo för midsommar och grönbete. Foto: Agata Garpenlind

Vår chefsveterinär, Anders Forslid, går i pension om några månader med blandade känslor, men ser nya spännande möjligheter öppna sig. Vi önskar Anders en glad och ylletröjfri midsommar och många långa och härliga somrar efter det.

Jag såg dina vingliga boktravar på kontoret. Packar du?
– Absolut, men har, som tur är, under åren flyttats runt mellan olika hus/lokaler – åtta gånger, vilket gör att arbetsrummet har rensats många gånger.

Hur känns det att avsluta här och släppas ut på grönbete?
– Hade frågan dykt upp för två år sedan hade det känts konstigt, men idag känns det bara bra.

Vad hann du inte göra under tiden du jobbade, som du absolut ska göra nu?
Prova på att vara student igen, alltså plugga… Jag var för 50 år sedan utbytesstudent i Tyskland under ett år och planerar nu att aktivera min gamla tyska.

Vad är det absolut första du kommer göra när du checkat ut från jobbet för sista gången?
– Öppna en flaska champagne och skåla för nästan 30 års utmanande, stimulerande, utvecklande, trevliga och roliga  år tillsammans med fantastiska personer vid Lunds universitet.

Fler framtidsplaner?
– Planerar att engagera mig som volontär i någon typ av ungdoms- välgörenhetsarbete.

När och varför valde du ditt yrke?
Jag valde mellan yrkena läkare och veterinär och kom fram till att båda utbildningarna/yrkena innehöll de ämnesområden jag var intresserad. Min bakgrund med uppväxt på gård, hästar och ridning kanske bidrog till att det helt enkelt blev veterinäryrket.

Hur hamnade du på Medfak?
– Efter drygt tio år inom forskning och industri sökte jag nya utmaningar och sneglade mot Lunds universitet. Träffade vid denna tid  rätt person vid rätt tillfälle, vid vilket jag framförde mitt intresse för veterinärens arbete vid LU. Detta möte startade en process som ledda fram till att jag 1994 anställdes som veterinär vid LU.  

Vad har varit det bästa med ditt jobb?
– En verkligt viktig och stimulerande utmaning har varit att kombinera arbetet med utveckling och implementering av 3R i verksamheten och att samtidigt, med utgångspunkt från gällande regelverk och tillstånd, fungera som ett lösningsinriktat stöd till LU:s viktiga medicinska, biomedicinska och ekologiska forskning. Att dessutom ha fått vara en kugge i det stora arbetet  med utveckling och etablering av LU:s nuvarande struktur för hantering av försöksdjursfrågor med en numera inbyggd mekanism för att stimulera utveckling i linje med 3R-principen.

Anders Forslid om jobbet på Medfak & 3R

Vad har ditt jobb som chefsveterinär på Medfak innefattat främst?
– Under de första åren fanns det ingen tydlig struktur för hantering av försöksdjurfrågor, vilket innebar att dessa frågor kom att hamna hos veterinären, en mycket lärorik period. Min start som veterinär vid LU sammanföll med stora förändringar beträffande villkor för användning av djur i forskning. Dessa ändringar skedde parallellt på EU-nivå, men också  nationellt.

– Ungefär samtidigt kom även forskningen med ökade krav på standardisering av djurbaserade försöksmodeller. Dessa förändringar innebar mycket utredningsarbete på både EU-och nationell nivå. Mitt arbete har framför allt varit att hantera LU:s försökdjursfrågor på en övergripande nivå, ett arbete som till stor del utgår från mitt engagemang i LUs Nämnd för djurskyddsfrågor.
– Jag är dessutom engagerad i Jordbruksverkets Nationella kommitté, Sveriges 3R center, Den regionala djurförsöksetiska nämnden och den Centrala djurförsöksdjursetiska nämnden. Jag har vidare varit engagerad i styrelserna för, dels den europeiska försökdjursveterinärorganisationen, dels den europeiska organisation som ansvarar för specialistutbildning i försöksdjursmedicin.

Ge oss lite av dina sammanfattade tankar kring att använda djurförsök i forskningen.
– Vi lever i ett samhälle där användning av djur först kan godkännas efter en djurförsöksetisk prövning. Avgörande för samhällets acceptans för användning av djur för dessa syften är att forskarna tydligt visar att de arbetar i enlighet med  3R-principen. Det vill säga att, dels alltid välja icke djurbaserade metoder när så är möjligt, dels baserat på statistiska beräkningar använda så få djur som möjligt, dels alltid välja förfinade metoder som möjligt, det vill säga med minsta möjliga negativ påverkan på djuren välfärd.

Läs mer om 3R på Jordbruksverkets sajt

Ålder: 68
Familj: hustru Anna, barnen Louise, Erik och Gustav med familjer
Husdjur: Annas häst samt vilda dovhjortar i trädgården
Yrke: chefsveterinär vid LU
Tid på Medfak: anställd sedan 1994
Sista dagen på jobbet: sista september 2023
Intressen: familjen, barnbarnen, träning och friskvård, mat och vin, samt att läsa böcker
Så firar jag midsommar: traditionsenligt i Bohuslän tillsammans familj och goda vänner