Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Etikseminarium: Offentligt tillgängligt och därför fritt fram att beforska?

Flicka tittar in i kameran. Bakom är en grupp av människor. Foto.

När uppgifter om människor är fritt tillgängliga online, är det då etiskt oproblematiskt att använda sig av dem i forskning? Hur bör forskare tänka kring gränsen mellan offentligt och privat när människor lever en allt större del av sina liv på nätet?

I allt större utsträckning hämtar forskare sina data från internet, och inte sällan utgörs dessa data av uppgifter om människor – deras beteenden, åsikter och relationer.

När uppgifter om människor är fritt tillgängliga online, är det då etiskt oproblematiskt att använda sig av dem i forskning? Hur bör forskare tänka kring gränsen mellan offentligt och privat när människor lever en allt större del av sina liv på nätet? Mer specifikt, när bör samtycke inhämtas för analyser av vad som sägs i traditionella och sociala medier, och när kan forskare låta bli?

Dataskyddsförordningen, etikprövningslagen och andra regelverk tvingar forskare att förhålla sig till frågor om personuppgiftsbehandling, men inte sällan hamnar viktiga etiska frågor om integritet i skuggan av vad de rättsliga reglerna innebär för forskningen. Vid seminariet diskuteras några av dessa etiska frågor. Efter en introduktion till problematiken och inspel från inbjudna forskare inom området, får seminariedeltagarna möjlighet att i mindre grupper dela med sig av erfarenheter och perspektiv. Seminariet avslutas med diskussion i plenum.

Evenemanget riktar sig till forskare som inhämtar offentligt tillgängliga data eller som på andra sätt tangerar etiska frågeställningar inom området. Seminariet arrangeras av Rådet för etik och akademisk frihet.

Medverkande

  • Gabriella Scaramuzzino, docent, Socialhögskolan
  • Nils Gustafsson, universitetslektor, Institutionen för Strategisk kommunikation
  • Jimmie Kristensson, vicerektor, ordförande i Rådet för etik och akademisk frihet
  • Linus Broström, universitetsadjunkt, ledamot i Rådet för etik och akademisk frihet
  • Helena Sandberg, professor, ledamot i Rådet för etik och akademisk frihet

Seminarium om etiska frågor om forskning på nätet

    Plats:  Palaestra et Odeum (rum 105), Paradisgatan 4, Lund

    Tid: 2 maj 14:00-16:15

    Anmälan senast den 27/4:  erika [dot] soderstjerna [at] rektor [dot] lu [dot] se (erika[dot]soderstjerna[at]rektor[dot]lu[dot]se)

    Eventet ges på svenska. Begränsat antal platser.