Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mentorskapsprogrammet 10 år: Mentorn och menteen delar take-aways

Helen Sjögren, mentor, och Diahann Atacho, mentee i mentorskapsprogrammet MentLife, som firar tio år. Foto.
Helen Sjögren, mentor, och Diahann Atacho, mentee i mentorskapsprogrammet MentLife, som firar tio år.

Programmet startades för tio år sedan för att stötta unga forskare intresserade av en karriär inom Life Science. Mentorn Helen Sjögren och menteen Diahann Atacho delar sina erfarenheter från programmet.

Diahann Atacho, 34, postdoc i Johan Jakobssons Molecular Neurogenetics sedan 2018

Bakgrund: PhD i Biomedical Sciences, University of Iceland.

Du gick med i MentLife hösten 2022. Varför?
– Jag har alltid arbetat med grundforskning, men några år efter att jag började min postdoc insåg jag att jag ville använda mina kunskaper för att få en direkt inverkan på patienters liv. Jag ville projektleda och affärsutveckla eller arbeta på ett riskkapitalföretag för att spana in nya läkemedel eller tekniker och hjälpa till att få ut dem på marknaden. För att göra detta var jag tvungen att hitta in i läkemedelsindustrin för att få den kunskap och erfarenhet som krävs. Men jag visste också att jag inte ville gå in i branschen som forskare:
jag kände mig färdig med laborativ forskning och behövde något mer utmanande och människo- och affärsorienterat. Då var frågan: "Hur skulle jag kunna börja på ett läkemedelsföretag utan att söka de uppenbara forskartjänsterna?"

Min förhoppning var att MentLife skulle ge mig en mentor som skulle hjälpa mig att bedöma vilka jobb utanför forskningsfältet som skulle vara bäst lämpade för någon med min  kompetens, och lära mig om branschens ins och outs, så att jag i slutändan kunde få komma dit jag vill vara.

Vad har programmet betytt för dig?
Det har varit en ovärderlig upplevelse. Min mentor fick mig att inse att jag har användbara färdigheter och att jag inte borde begränsa mig till uppdrag som är exakta kompetensmatchningar, en ögonöppnare! Men det viktigaste som min mentor visade mig är att det finns många fler sätt att ta sig in i industrin än bara genom en forskartjänst. Jag lärde mig också att karriärvägarna inom industrin inte är raka linjer: jag kan hamna där jag vill vara på många olika sätt.

Det har också varit väldigt spännande att få möjligheten att prata med olika människor i branschen och få självförtroendet att nätverka effektivt. Tack vare det har jag sökt och blivit antagen till en mycket spännande branschtjänst som jag börjar den förste augusti.

Grattis! Skulle du rekommendera programmet till andra unga forskare?
Tack! Absolut. Om du vet att du inte vill stanna i akademin och är redo att ta nästa steg för att gå in i branschen, är detta det perfekta programmet för dig. Du måste dock engagera dig och förstå att en mentor-mentee-relation bygger på tillit, kommunikation och förståelse och kräver tid och kraft för att du ska kunna få ut det mesta möjliga av den.

Vill du själv bli mentor?
– Definitivt. Om några år kommer jag ha mer erfarenhet av branschen och då vill jag gärna bli mentor i MentLife. Det har varit en ovärderlig upplevelse. Jag har fått en fantastisk mentor, börjat bygga ett fantastiskt nätverk, lärt mig mycket om branschen och om mig själv. Jag är säker på min nya roll, eftersom jag vet att jag har de färdigheter som krävs för att bli framgångsrik i den rollen. Jag vill gärna föra min kunskap vidare och förhoppningsvis hjälpa andra att ta sitt första steg in i branschen.

Helen Sjögren, 54, Senior Principal Scientist på Ferring Pharmaceuticals i Köpenhamn

Bakgrund: Teknologie doktor i fysikalisk kemi. Har jobbat i mer än 30 år i läkemedelsindustrin på olika positioner, både i forskning och utveckling och i produktion, allt från linjechef till forskare.

Varför har du valt att bli mentor?
– Att vara mentor ger mig ett kompletterande sätt att hålla kontakt med universitetet, lite utanför det egna expertområdet. Det ger fin möjlighet att bygga ett kontaktnät både med akademin och andra företag, genom övriga mentorer. Att kunna guida unga forskare till sina framtida karriärsval att dela med sig av erfarenheter från lifescienceindustrin känns både tillfredsställande och lite som ”payback time” för det stöd jag fick under min doktorandtid. Dessutom är det ett utmärkt sätt att representera min arbetsgivare, Ferring Pharmaceuticals för möjliga framtida kollegor.

Hur har din erfarenhet kunnat stötta unga forskare?
– Det är ganska individuellt beroende på varje mentees bakgrund och mål. Generellt kan jag hjälpa till med konkreta saker som att skriva ett bra ansökningsbrev och CV, var man hittar ”rätt” jobb, hur en anställningsprocess går till, hur organisationen på ett lifescienceföretag är uppbyggd, vilka olika roller som finns på ett företag och vad man gör i dessa roller.

Jag kan också stötta i menteens arbete med att identifiera sina styrkor och hur man kan använda dessa på bästa sätt, men även i processen att förstå vad menteen vill och vilka mål han/hon har, kortsiktigt och långsiktigt. Jag kan också hjälpa till med kulturell förståelse, hur saker fungerar i ett svenskt eller danskt företag.

Vad har mentorskapet gett dig?
– Mentorskapet har gett mig så mycket, det är inte lätt att sammanfatta i några få rader. Det har gett mig så fina mentee-vänner, jag har fortfarande kontakt med nästan alla mina tidigare mentees, och det är en glädje att få följa deras utveckling. De är alla fantastiska personer och det så härligt att se dem utvecklas och växa. Jag har nästan uteslutande varit mentor för utländska doktorander, under mentorskapet får jag förmånen att verkligen lära känna mina mentees.

Det har gett mig en unik insikt i många länder och deras kulturer, vilket är något som varit till stor nytta för mig i mitt arbete på Ferring, både internt inom företaget och i kontakt med andra företag globalt. Mentorskapet har också gett mig nya kontakter genom andra mentorer. Sist men inte minst, alla events arrangerade av Mentlife är så trevliga, inspirerande och positiva, även för mig som mentor.

I höst börjar du i en ny grupp som mentor. Skulle du rekommendera andra i branschen att bli mentor?
Jag kan absolut rekommendera andra i branschen att bli mentorer. Det ger en unik möjlighet inte bara att få ett nytt kontaktnät inom akademin, men det ger också förmånen att få lära känna unga, briljanta doktorander och post-docs på väg ut i arbetslivet. Dessutom är det väldigt tillfredsställande att se att man faktiskt kan göra skillnad och hjälpa en doktorand att hitta rätt i steget ut i arbetslivet.

4 personer poserar för bild. Foto.

Vill du bli mentor?

I september anmäler sig en ny grupp blivande adepter till programmet. Om du har en doktorsexamen, minst fem års arbetslivserfarenhet från Life science-branschen, för närvarande arbetar i Öresundsregionen och är villig att bli mentor, hör av dig till MentLifes koordinator Pernilla Carlsson, pernilla [dot] carlsson [at] med [dot] lu [dot] se, så får du veta mer.

MentLife syftar till att stödja unga forskare i deras karriärplanering och stimulera deras medvetenhet om tillgängliga alternativ på arbetsmarknaden. Programmet grundades av Lars Erik Edholm (se bild) och arrangeras av Karriärcentrum vid Medicinska fakulteten i samarbete med Life science-branschen.

Bilden: MentLife firar 10 år! (Från vänster) Petter Hartman, VD Medicon Village, Pernilla Carlsson, koordinator MentLife, Lars Erik Edholm, grundare MentLife, Heiko Herwald, vicedekan Medicinska fakulteten. Foto: Mikael Lagerwall.