Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Grattis Sofie, en av Medfaks 105 nya doktorer

Kvinna med champagneglas på balkong. Foto.
Sofie Olsson Hau, en av 105 vid vår fakultet som högtidligt promoveras till doktor den 26 maj.

En hatt för år av slit. Har det varit värt det? Vi frågar onkologen Sofie Olsson Hau, en av 105 doktorer vid fakulteten som högtidligt promoveras den 26 maj. Länk till listan!

– Ja, det har varit värt det! Jag har lärt mig ofantligt mycket. Att ständigt utmana sig själv och våga ta sig an sådant man tycker verkar svårt eller rent av omöjligt gör att man känner sig levande, eller hur?

Vad har slitet gett dig, mer än hatten då?
– Framförallt har det gett mig vänner och kolleger för livet. För mig är ett gott klimat ochen god arbetsmiljö en förutsättning för att trivas och kunna göra ett bra jobb. Min handledare och mentor Karin Jirström har lärt mig så mycket. Jag har fått en gedigen förståelse för hur forskning bedrivs, hur man startar kliniska studier och jag har sett hur man kan handleda sitt team och se till individernas styrkor i stället för svagheter. Vi har jobbat hårt och haft fantastiskt roligt under tiden. Jag har varit på kongresser och möten i San Fransisco, Tampa, Madrid och Paris där inspirationen, skrattet och vinet har flödat.

Hur har det varit att skriva avhandlingen? Ups, downs? Spikrakt, ringlande?
– Att skriva avhandlingen har nästan bara varit roligt. Det har känts otroligt lyxigt och nästan lite egoistiskt att få skriva en bok om ett ämne jag brinner för. Självklart har det varit tidspress men det behöver jag om jag ska få något gjort. Den värsta tiden var nog efter boken lämnats till tryckeriet och innan själva disputationsdagen. Jag jobbade kliniskt några veckor vilket jag verkligen vill rekommendera, det skingrade tankarna, men de sista två veckorna hade jag forskningstid och då växte nervositeten.

Hur går du vidare nu, när detta berg är besegrat?
– Jag fortsätter att forska på 20 procent, jag har ju en massa jag vill göra! Jag känner ett stort engagemang för CHAMP-studien, den känns lite som mitt första barn som måste vårdas och uppforstras. Jag vill gärna starta upp en klinisk forskningsavdelning på avancerad sjukvård i hemmet och palliativvård i Malmö, där jag jobbar, och där det hittills inte har funnits någon, men där potentialen är enorm.

Läs mer om vårens promovering och se vilka våra 105 är här.

Sofie om sin avhandling: om cancer i bukspottkörteln

"Jag träffar dagligen patienter som lider av obotlig pankreascancer (cancer i bukspottskörteln). Pankreascancer är en av de cancerformer som har allra sämst prognos. Den hittas sent, går sällan att operera och moderna behandlingar med immunterapi eller annan målstyrd behandling har ingen effekt. Cytostatika har också begränsad nytta och många patienter drabbas av biverkningar. Svår smärta, illamående och fatigue är mycket vanliga symtom vid pankreascancer.

Titeln på min avhandling är ”Disease and illness trajectories of pancreatic cancer”.I  avhandlingen beskriver jag en klinisk observationsstudie på patienter men pankreascancer som vi startade 2018, CHAMP-studien. I studien analyseras tumörmaterial och blodprover tas före varje cytostatikabehandling. Patienternas svarar återkommande på livskvalitetsformulär. Jag har undersökt könsskillnader hos CHAMP-patienterna avseende livskvalitet samt om de blivit opererade eller inte. Det framkom att färre kvinnor blivit opererade samt att deras livskvalitet var sämre än mäns.

Jag har också studerat inflammatoriska biomarkörer i blodet och följt nivåerna över tid för att se om ett blodprov kan förutspå svåra symtom senare under behandlingen.

Sammanfattningsvis försöker jag att i avhandlingen besvara frågor kring hur biologin bakom pankreascancer påverkar patienters sjukdomskänsla och prognos".

 

 Det har känts otroligt lyxigt och nästan lite egoistiskt att få skriva en bok om ett ämne jag brinner för.

Sofie Olsson Hau, onkolog

Ålder: 40

Just nu: Nydisputerad vid Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för Terapeutisk patologi

Specialintresse: Mag-tarmcancer och svårt sjuka patienter med obotlig sjukdom. Jobbar just nu på avancerad sjukvård i hemmet i Malmö och subspecialiserar sig i palliativmedicin