Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hit anmäler du kränkande särbehandling eller sexuella trakasserier

Foto av en kvinna som håller upp sin hand framför ansiktet
Diskrimineringslagen kräver att du tydligt måste säga ifrån om du blir utsatt för något som du upplever som trakasserier. Foto: Lightfield

Var åttonde svarande i den senaste OSA-enkäten uppgav att de inte visste vart de skulle vända sig om de blev utsatta för kränkande särbehandling, trakasserier, hot eller våld på arbetsplatsen. Emmy Heidenblad, HR-partner på IKVL:s kansli ger klarhet i frågan.

Vad är kränkande särbehandling eller sexuella trakasserier?

– Kränkande särbehandling och trakasserier kan innebära olika saker för olika människor, men vad det egentligen innebär definieras i två olika lagar (se faktaruta). Det är den om blir utsatt som avgör vad som är oönskat, ovälkommet eller kränkande. Det betyder inte alltid att det är kränkande särbehandling, trakasserier eller sexuella trakasserier men det ska alltid utredas. Lunds universitet har nolltolerans när det gäller kränkningar eller trakasserier. 

Vem ska jag vända mig till om jag blivit utsatt?

– Om du blir utsatt för något som du upplever som trakasserier eller sexuella trakasserier, måste du tydligt säga ifrån att det inte är välkommet. Diskrimineringslagen kräver det. Ibland kan det dock vara svårt att säga ifrån själv när det händer. Prata då med din chef eller ta hjälp av någon annan som du har förtroende för på arbetsplatsen. Om det är din chef som du tycker har kränkt dig, kan du vända dig till din chefs chef. Du kan också vända dig till skyddsombud, HR-ansvarig eller din fackliga organisation. Det är dock viktigt att en person på chefsnivå får kännedom om händelsen och att en anmälan upprättas så något kan göras åt saken. Det finns inga formkrav på hur en anmälan ska se ut, men den kommer att dokumenteras.

Vad händer sedan?

– När chefen har fått veta att något hänt som skulle kunna vara kränkande särbehandling, trakasserier eller sexuella trakasserier, ska hen starta en utredning. Syftet med utredningen är att ta reda på vad som hänt för att chefen ska få tillräcklig information så att hen vet vad hen behöver göra för att sätta stopp och för att det inte ska hända igen.

– Det går att göra en anmälan anonymt, men eftersom både den som utpekas, den som utsatts och eventuella andra inblandade ska höras i en utredning är det svårt för den som utreder att få tillräckligt med underlag för att chefen ska kunna göra något åt saken. Då kan enbart generella åtgärder göras.

– Det går inte att göra en utredning om anmälaren är anonym men kan tex bjuda in föreläsare på aktuellt tema, spela OSA-spel eller andra mer allmänna insatser som inte pekar ut en speciell person eller grupp.

Foto på Emmy Heidenblad

Emmy Heidenblad är HR-partner på IKVL.

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling innebär ”handlingar som riktas mot en eller flera anställda på ett kränkande sätt och som kan leda till ohälsa hos de som drabbas eller till att dessa ställs utanför arbetsplatsens gemenskap” och är något som det går att läsa om i vår Arbetsmiljölagstiftning.

Trakasserier

Trakasserier är ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Det kan till exempel handla om att ge uttryck för förlöjligande eller nedvärderande generaliseringar.

Sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier är ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Exempel på detta kan vara kommentarer och ord, att någon tafsar eller kastar närgångna blickar. Men det kan även innebära ovälkomna komplimanger, inviter och anspelningar.

Vill du veta mer?

Om kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier på Intramed