Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny kris- och beredskapsplan: Fakulteten måste se över sin krisorganisation

Nödutgång. Foto.

Universitetsstyrelsen har fattat beslut om en ny kris- och beredskapsplan som ska gälla från den 15 maj. Den utgår från MSB:s (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) princip om att en verksamhet även under en kris, så långt det är möjligt, bedrivs på ordinarie sätt. Beslutet innebär att alla fakulteter behöver se över sina befintliga krisorganisationer och planer så de stämmer överens med den nya planen.

Den nya kris- och beredskapsplanen beskriver hur universitetet ska hantera kriser och allvarliga händelser. Det handlar bland annat om att en krisorganisation finns på plats som är bemannad med på förhand utsedda och utbildade nyckelfunktioner samt att det finns nödvändiga rutiner. Planen kompletteras med stödmaterial till ansvariga i fakultetsledningar eller motsvarande, där exempelvis instruktioner och checklistor finns.

Den nya kris- och beredskapsplanen utgår från MSB:s principer som är ansvarsprincipen, närhetsprincipen och likhetsprincipen.

Lunds universitet ska ha en central krisledning på rektorsnivå och som stöd till denna ska det finnas centralt krisledningsstöd. Fakulteterna ansvarar för sin egen krisberedskap och varje fakultet behöver nu upprätta eller se över sina befintliga lokala krisorganisationer så att de följer den ordinarie ledningsstrukturen.

Detta innebär för Medicinska fakulteten att vi kommer att uppdatera fakultetens befintliga kris- och beredskapsplan så att den stämmer överens med denna nya övergripande kris- och beredskapsplan.