Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Crafoords vetenskapsluncher: Maria Antfolk om cellodling, miniorgan och människor på chip

Collage biomedicin.

Genom framväxten av små miniorgan som odlas i ett labb, och dynamiska cellmodeller som efterliknar mänskliga organ, har vi möjlighet att studera celler på ett helt nytt sätt. Dessa banbrytande framsteg öppnar upp för spännande möjligheter att bättre förstå sjukdomar, utveckla nya behandlingar och forma framtidens medicin.

Inom den medicinska forskningen och läkemedelsutvecklingen har vi länge förlitat oss på enkla cellodlingsmodeller i plastskålar. De första mänskliga cellerna odlades i mitten på förra seklet och i stort sett samma metoder används än idag för många celltyper. Från dessa enklare cellodlingar i plastskålar har vi under det senaste decenniet tagit ett stort steg framåt inom medicinsk forskning och läkemedelsutveckling. 

Genom framväxten av organoider, små miniorgan som odlas i ett labb, och organ-på-chip, dynamiska cellmodeller som efterliknar mänskliga organ, har vi möjlighet att studera celler på ett helt nytt sätt. Dessa banbrytande framsteg öppnar upp för spännande möjligheter att bättre förstå sjukdomar, utveckla nya behandlingar och forma framtidens medicin.

Välkomna till en föreläsning inom ramen för Crafoords vetenskapsluncher med Maria Antfolk, biträdande universitetslektor vid Avdelningen för Biomedicinsk teknik.

Crafoords vetenskapsluncher
Crafoords vetenskapsluncher är en serie föreläsningar som lyfter fram forskning som har fått anslag från Crafoordska stiftelsen och är ett samarbete mellan Lunds universitet, Crafoordska stiftelsen och Lunds stadsbibliotek.

Föreläsningen inleds med en presentation av Crafoordska stiftelsen och avslutas med en kort frågestund där publiken ges möjlighet att ställa frågor.

Ingen registrering krävs.

Om evenemanget

Tid:  18 oktober 2023, 12:00 -12:45

Plats:  Lunds stadsbibliotek, S:t Petri Kyrkogata 6, Lund

Kontakt: noomi [dot] egan [at] fsi [dot] lu [dot] se (noomi[dot]egan[at]fsi[dot]lu[dot]se)

Spara evenemanget till din kalender