Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Samverkan nödvändig för att lösa hållbarhetsutmaningar

Åtta händer uppför en trädstam

Hur viktig är samverkan för att tackla hållbarhetsproblemen? Kajsa M Paulsson, som leder fakultetens arbetsgrupp för aktiv samverkan för att lösa hållbarhetsrelaterade samhällsutmaningar, resonerar kring frågan.

Kajsa M Paulsson leder just nu arbetsgruppen Hanseatic Science Cloud (HSC), en del av ett av arbetspaketen inom Hanseatic Life Science Research Infrastructure Consortium, HALRIC. HALRIC är för närvarande det största projektet som finansieras av EU:s regionala utvecklingsfond.

Främjar analys

Inom HSC utvecklas prototyper för en molnbaserad lösning för lagring och användning av stora och komplexa dataset från framstående forskningsanläggningar som till exempel MAX IV, ESS och DESY. HSC syftar till att främja analys och visualisering av redan existerande dataset, och samtidigt möjliggöra tillgång till data över geografiska gränser. Molnlösningen sparar resurser, bland annat genom att behovet av fysiska besök på forskningsanläggningar minskar och möjligheten till återbruk av existerande dataset ökar. På sikt kan lösningen också bidra till att minska behovet av den totala mängden fysisk utrustning.

Krav från finansiärer

Allt fler forskningsfinansiärer idag ställer krav på hållbarhetsöverväganden i ansökningar och nyttiggörande av forskning på olika sätt. Inte sällan krävs samverkan för att detta ska kunna uppnås.

- Samverkan, både inom och utanför fakulteten och universitetet, är viktigt redan idag, men kommer att vara ännu viktigare i framtiden om vi vill vara framgångsrika och samtidigt hållbara som forskare och som universitet.

En konkret möjlighet för samverkan finns i att projektet HALRIC har för avsikt att finansiera fem triple helix-projekt, det vill säga projekt som bygger på samverkan mella akademin, industrin och den offentliga sektorn. I nätverket finns de bästa resurserna i regionen och möjligheten till samverkan med industrin, universiteten, och forskningsanläggningarna. HSC är ett exempel på hur samverkan kan ligga till grund för ett projekt med nytta för både hållbarhet, forskning, offentlig och privat sektor.

Stärka visionen

– Vi måste omdefiniera hur vi ser på tillväxt och utveckling. Vi har för mycket fokus på ökade vinster, ekonomisk tillväxt och att vara ”bäst”. Vi behöver förstå att kompetensen är utspridd och att samverkan gör det möjligt att nå fler mål och hållbarhetsrelaterade utmaningar. Tillsammans med andra regioner är vi en kompletterande, stödjande, och integrerad del av det globala ekosystemet, och behöver stärka visionen om hållbarhet i regionen, säger Kajsa M Paulsson. 

Kajsa M Paulsson
Kajsa M Paulsson är docent, projektledare för Interreg-projektet HALRIC, och leder fakultetens arbetsgrupp för aktiv samverkan för att lösa hållbarhetsrelaterade samhällsutmaningar. Foto: Ingemar Hultquist

Vill du engagera dig i fakultetens hållbarhets-arbete och samverkan?

Fakultetens arbetsgrupp för Aktiv samverkan för att lösa hållbarhetsrelaterade samhällsutmaningar är öppen för nya deltagare som är LU-anställda eller studenter, som tror på samverkan och tycker att hållbar utveckling är viktigt. 

Läs mer om fakultetens arbetsgrupper för hållbar utveckling