Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Slutrapport: Ny organisation och minskade kostnader för djurhusen

Möte i Fernströmsalen. Foto.
Informationsmöte om slutrapporten från utredningen av djurhusverksamheten på Medicinska fakulteten. Foto: Jon Ulvsgärd

Slutrapporten om hur vi kan minska kostnaderna för djurhusorganisationen med 40 miljoner kronor har nu presenterats.
– Huvudbudskapet är att det är dags att agera, vi måste göra något omedelbart, säger utredaren Bo Ahrén.

Utmaningen enligt rapporten är att fakulteten har en stor överkapacitet för djurverksamheten samtidigt som användningen av djur i forskningen har minskat från 8 000 burar år 2013 till 4 000 år 2023. Detta har resulterat i stora kostnader för lokaler, personal och verksamhet. Kostnaderna har lett till minskade anslag till institutioner, andra infrastrukturer och nya forskartjänster. 

– Djurförsök är viktiga, men de är för dyra i dag. Om vi inte gör något kommer pengar att tas från institutionerna vilket kommer att leda till minskad finansiering och mindre pengar till medfinansiering, tjänster och så vidare, säger Bo Ahrén.

Vision för 2027 

Rapportens vision för 2027 är att djurförsöken ska vara kostnadseffektiva och en viktig del av fakulteten. 

  • Budgeten för CCM är ≈90 mnkr 
  • Användaravgifterna är lägre än idag 
  • Kapitalmarknadsunionen används mer 
  • Djurförsök utförs i laboratorier vid CMU, CRC och BMC 
  • CCM har personal med hög kompetens som är dimensionerad efter arbetsbelastning 
  • Personal vid CCM hjälper forskare i djurförsök 
  • Nära samarbete med Naturvetenskapliga fakulteten 
  • Mindre fakultetsanslag och mindre ALF-pengar krävs för att täcka kostnader för djurstallar, OH är lägre än idag 

– Det kommer att vara utmanande för forskare och personal i forskargrupperna, men alla kommer att påverkas på något sätt.

Handlingsplaner

För att uppnå rapportens vision presenterades flera åtgärder: 

  • Fler aktiviteter vid CMU (lägre avgifter, en hälsozon, flexenhet som används av forskare och externa delar) Minskat utrymme vid CRC (endast möss, ingen investering i stor autoklav) 
  • Minskat utrymme på BMC 
  • Fakulteten lämnar djurhuset på MV 
  • Samarbete med Naturvetenskapliga fakulteten CCM (personaldimension anpassad till antal djur och djurstallar, administrativt samarbete mellan CCM och fakulteten etc) 
  • Lägre användaravgifter (fr.o.m. 1 januari 2025, grundavgift på 10 000 för alla grupper, reducerad avgift för externa användare)

Nästa steg är, enligt rapporten, att utse en processledare och arrangera workshops för planering. Beslut måste också fattas om CCM och om att minska det utrymme som används för djurhus, samt sänkta användaravgifter. 

Slutrapporten har överlämnats till dekanen.

Om vi inte gör något kommer pengar att tas från institutionerna vilket kommer att leda till minskad finansiering och mindre pengar till medfundering, tjänster och så vidare.

Om utredningen

Arbetsgrupp: Bo Ahrén, Anna Blom, Lena Uller, Åsa Söderberg

Referensgrupp: Sebastian Albinsson, Saema Ansar, Daniel Bexell, Harry Björkbacka, Magnus Gram, Susanne Iwarsson, Göran Jönsson, Sandra Lindstedt, Malin Parmar och Joan Yuan

Experter: Åsa Bergenudd, Caroline Bäck, Hugh Connell, Rebecca Sandgren

Presentation av slutrapporten (pdf, öppnas i ny flik)

Slutrapport: Förslag till målbild 2027 för fakultetens djurhusverksamhet – och handlingsplan för att nå dit (pdf, öppnas i ny flik)