Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fakultetens vetenskaplige ombudsman ger forskningsetiska råd

Bildmontage av en kompass och per odin. Foto.
Per Odin har haft rollen som vetenskaplig ombudsman sedan 2020 och hjälper forskare att navigera i den snåriga skogen av etiska regler.

Har du en fråga som rör vetenskaplig publicering, författarskap och forskningssamarbeten? Då kan du vända dig till Per Odin, Medicinska fakultetens vetenskaplige ombudsman för råd och stöd.

– Det som kvantitativt helt har dominerat under min tid är olika frågor rörande författarskap - vilka som har rätt och inte har rätt att vara medförfattare, författarordning och mycket annat kring detta - detta är uppenbarligen ett område där det finns många frågor och möjliga konflikter, säger Per Odin.

Ansökningar till etikmyndigheten

En annan vanlig typ av frågor rör äganderätt till forskningsdata och vem som har rätt att använda data. 

– Det har också kommit frågor rörande ansökningar till etikmyndigheten och läkemedelsverket samt behov av att upprätta avtal vid olika typer av vetenskapliga samarbeten.

Vill stimulera diskussion

Per Odin berättar att ombuden vid behov kan lyfta frågor till det forskningsetiska rådet som nu startats vid flertalet fakulteter. Råden stödjer fakultetsledningen i forskningsetiska frågor, informerar och stimulerar diskussion kring etiska frågor, samt ger allmän rådgivning och vägledning i sådana frågor. 

– Allmänna råd i dessa frågor läggs ut på fakultetens hemsida (se faktaruta). 

Etiska krav och prövningar

Universitetsledningen beslutade 2019 att alla fakulteter ska ha vetenskapliga ombud. Ombuden utses av fakulteterna för en treårsperiod. Ombuden skall aktivt arbeta för att främja god forskningssed inom respektive fakultet. De vetenskapliga ombuden träffas regelbundet för utbyte av information och erfarenheter. Ombudsnätverket rapporterar årligen till Lunds universitetets råd för etik och akademisk frihet samt till Rektors ledningsråd. 

Se sidan Etiska krav och prövningar på Intramed