Syftet med resan var att underhålla och fördjupa relationer med University of Jordan i Amman. Universitetet är en strategisk partner och mycket aktivt vad gäller studentutbyten inom läkarprogrammet.
– Relationerna, och framför allt kontaktvägarna, behöver dock säkras med jämna mellanrum. Vi ville också återuppta våra tidigare mycket framgångsrika samarbeten inom vård- och rehabiliteringsutbildningarna, som varit vilande efter pandemin, berättar Teresa Svarvell, chef för Internationella avdelningen vid fakulteten, vars roll var att planera resan, hålla ihop delegationen, säkerställa att delegationen fick kontakt med rätt personer och nådde någon form av överenskommelse vad gäller fortsatta samarbeten.
Kontakter för livet
Gruppen reste även för att besöka det nystartade medicinska universitetet Aqaba Medical Sciences University (AMSU) i södra Jordanien för att underteckna ett Memorandum of Understanding (MoU) som ett startskott för ytterligare samarbeten.
Internationalisering är en grundläggande färdighet i dagens värld, menar Teresa Svarvell.
– Studenter som tillbringar en del av sina studier utomlands får en bredare förståelse för globala frågor och olika kulturer. De utvecklar viktiga färdigheter som interkulturell kompetens, förbättrar sina språkkunskaper och knyter kontakter för livet. Svenska ambassaden i Amman har för vana att träffa våra studenter och dricka kaffe med dem, vilket visar att utbytesstudier är ett viktigt led i arbetet med internationella relationer på flera nivåer.
Varför ett samarbete just med Jordanien?
– Jordanien är ett välfungerande land i en spännande region med en annorlunda kultur. Våra studenter erbjuds hands-on klinisk praktik inom flera olika områden, de blir mycket väl omhändertagna och kommer hem med fantastiska intryck och upplevelser. Efter den här resan är det väldigt lätt att förstå varför Jordanien är en så populär destination.
Målsättningen med resan var att fördjupa relationerna och komma framåt i samarbetsdiskussionerna.
– Vi nådde målen med råge då vi kom hem med ett underskrivet MoU med AMSU, och utkast till avtal med både School of Nursing och School of Rehabilitation vid University of Jordan, med tydliga planer för vägen framåt. Vi knöt kontakter på flera olika nivåer, fick chans att besöka studenternas kliniska miljöer samt ställa frågor till alla nyckelpersoner.
En av resans höjdpunkter var när ett MoU med Aqaba Medical Sciences University undertecknades.
– Det blev en högtidlig ceremoni där alla viktiga funktioner vid universitetet bjöds in, tillsammans med Svenska ambassaden som reste från Amman till Aqaba för att vara med. Eventet filmades och sändes i jordansk TV, vilket gav en mycket positiv bild av Lunds universitet och Sverige.
Enligt Teresa Svarvell gagnas först och främst studenterna på grundutbildningen av samarbetet.
– Vi kan fortsätta att skicka läkarstudenter i stor omfattning och kommer att återuppta utbytena för vård- och rehabiliteringsprogrammen. Några av programmen startar direkt.
Arbetet har bara börjat
– Vi har även diskuterat möjligheter för forskarutbildningen och lärarutbyten, och bjudit in våra kollegor i Jordanien att så snart som möjligt komma och besöka oss i Lund för att träffa alla de kollegor som inte kunde vara med på vår resa. Även om målet med resan är uppfyllt har arbetet bara precis börjat och vi ser alla mycket fram emot fortsättningen.
Fakultetens delegation i Jordanien bestod av representanter från fakultetsledningen (David Gisselsson Nord, vice-dekan för internationalisering), de professioner som var mest aktuella för samarbeten, dvs. läkarprogrammet (Ligita Jokubkiene), vårdutbildningarna (Helena Tern) och arbetsterapeutprogrammet (Lisa Ekstam) och Internationella avdelningen (Teresa Svarvell, internationell chef).